Fertő tó
   
 
2018. 03. 22.
 
Fertő tó
Fertő tó
Fertő tó
A Fertő tó Ausztria és Magyarország területén található, a két ország közös felterjesztése alapján került fel a Világörökségi listára. A tó a Fertő-Hanság Nemzeti Park része, 1979-ben az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította, és Európa nemzetközi jelentőségű vadvizeként tartják számon.

A tó nevét adó "fertő" szó mára már elavult: jelentése mocsaras, sáros hely volt, ez részben ma is igaz, mert a magyar rész vízfelületének 4/5-ét, az osztrákénak pedig felét fedi nád .A tó az eurázsiai sztyep tavak legnyugatibb képviselője, s egyben Európa legnagyobb szikes (alkaline) tava.Vize erősen lugos kémhatású, igazi síkvidéki sóstó. A víz sekély, mélysége állandóan változik, azonban átlagosan az egy métert nem éri el - többször kiszáradt már, legutóbb 1867-1871 között. A számos ritka, csak itt élő növény és a kétszáznál több fészkelő, vonuló madárfaj védelme érdekében a Nemzeti Park egyes részei csak engedéllyel és kísérővel látogathatók.

A Fertő tó vízi telepe nyáron népszerű strand: lehet itt fürdeni, szörfözni, csónakázni, vitorlázni.A különféle sók a Fertő iszapját gyógyhatásúvá teszik, így amikor a Fertő vizében úszunk egy kis gyógykúrában is részesülünk.

Kis József soproni orvos 1797-es feljegyzéseiből tudjuk,hogy "sok száz ember lejár nyárban fürödni" a Fertő-tóra. A tó vizének összetételre vonatkozó kémiai elemzései alapján javasolta a vízben való fürdőzést a gyenge testalkatúaknak, sápkórosoknak, lábadozóknak, köszvényeseknek, stb.. A Fertő - egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait tekintve - olyan, akár egy természetes gyógymedence, csak fel kell ismerni!
 
Fertő tavi vízitelep
büfék, éttermek I vízibicikli, elektromos csónak
vitorláshajó kölcsönzés I szörfoktatás I strandröplabda pálya
strandfoci pálya I sétahajózás I fürdőzés I fajátszótér
 
Nyitva tartás: május 1-től szeptember 15-ig minden nap 8.00 - 19.00-ig.
Info: www.sopviz.hu, tel.: +36 99 355 340
Fertő tó
 
Fertő tó

 

Fertő tó
I-média Kft. I 9400 I Sopron, Táncsics Mihály u.20 I Tel.: +36 99 510 083, 99 510 084 I info@fertoparton.hu
Sign Reklámgrafikai, Sopron